Edirne (Türkiye) Toplantısı

12 Ocak 2015 Pazartesi - 16 Ocak 2015 Cuma

Edirne/Türkiye

30. İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nın  serhad şehri Edirne’de düzenlenmesi nedeniyle Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları Toplantısı’nın yedincisinin de bu toplantıyla beraber yapılmasına karar verilmiş, Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları, beraberlerinde getirdikleri üç il müftüsüyle İl Müftülerimizin bir araya gelmeleri sağlanmış, kaynaşmalarına, yakinen birbirlerini tanımalarına ve Kardeş Şehir projesi kapsamında taleplerini direkt olarak iletmeleri imkanı bulmuşlardır.

Toplantının ilk günü, 30. İl Müftüleri İstişare toplantısı (13-16 Ocak 2015) vesilesiyle protokol konuşmalarıyla başlamış, öğleden sonra da Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları Genel Kurula hitapta bulunmuş ve il müftüleriyle birebir buluşmaları ve kaynaşmaları sağlanmıştır.

7. Toplantı, ayrı bir salonda 14.01.2015 Çarşamba günü saat 09.00’da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in konuşmasıyla başlamış ve bütün başkanların konuşmasıyla aynı gün saat 13.30’da sona ermiştir. Ancak, heyet üyeleri ülkelerine dönünceye kadar sayın Başkan ikili görüşmeler gerçekleştirmiş ve kardeş şehir müftüleriyle önemli görüşmeler yapmaları sağlanmıştır.

Her iki toplantının da son günü olan 15.01.2015 Perşembe günü Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ, yanında Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanlarının da bulunduğu platformda, hazırlanan ortak  sonuç bildirgesini okuyarak Türk ve dünya kamuoyuna önemli bir birlik-beraberlik mesajı vermiştir.

Türkiye, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Makedonya, Kosova, Karadağ, Bosna-Hersek, Moldova

7. Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları Toplantısı, T.C. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ’in ev sahipliğinde 14.01.2015 Çarşamba günü Edirne’de yapılmıştır. Bu önemli karma toplantıya; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ, Arnavutluk İslam Topluluğu Başkan Yardımcısı Ali ZAİMİ, Bulgaristan Müslümanları Baş Müftüsü Dr. Mustafa Hacı ALİŞ, Yunanistan/Batı Trakya Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri İbrahim ŞERİF ve Ahmet METE, Romanya Müslümanları Müftüsü Murat YUSUF, Makedonya İslam Dini Birliği Başkanı Süleyman RECEBİ, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim TERNAVA, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat FEJZİÇ,  Bosna-Hersek Reisü’l-Uleması Hüseyin Efendi KAVAZOVİÇ ve Moldova İslam Ligi Başkanı Segiu (Selman) SOCHİRCA katılarak önemli bir görevi icra etmiştir.